Evleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?

Evleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?

Evlilik ve kader ilişkisi ile alakalı en fazla merak edilen konu; birinin evleneceği kimsenin kaderinde yazılı kişi ile mi yoksa kendi tercihi neticesinde seçeceği adayla mı evlendiğidir. Dini inançlarımızda ‘ibadetin özü’ olarak tanımlanan dua ederek kader değiştirilebilir mi? Evlilik ve kader ilişkisi nasıldır, Evleneceğimiz kişi ve zaman belli midir? Evlilikte kader çizgisi…

Kaderin bilinmeyen sırlarına dair en fazla merak edilen konulardan birisi de evlilikteki eş seçiminin kader ile bir bağlantısının olup olmadığıdır. Günlük yaşantı içinde en fazla kafa karıştırılan konulardan birisi olan kader ve evlilik, bekar kimselerin evlilik yaşamları boyunca yanlarında olacak hayat dostlarının kendi tercihleriyle mi yoksa kaderinde yazılı olan bireylerle mi birleşecekleri düşüncesi aşağı yukarı herkesin en az bir kere bile olsa aklından geçirdiği bir konudur. Bu konuyla alakalı evliliğin Allah (c.c) aracılığıyla kader olarak belirlendiği görüşünün bunun yanında kendi irademizle tercih edip evlendiğimiz bireylerin de aslında kaderin bir parçasının olup olmadığı sürekli olarak gündeme gelen sorulardandır. Yine kader ilişkisine bağlı olarak dua etmenin yaşamımızdaki rolüne siz değerli okurlarımız için haberimizde değindik.

İdeal evlilik yaşı kaçtır? Evlilikte yaş farkı önemli mi?İLİŞKİLİ HABERİdeal evlilik yaşı kaçtır? Evlilikte yaş farkı mühim mi?

Evlilik kader midir

‘Evlililik kader midir?’ konusunu incelemek için ilk önce kaderin ne olduğunu bilmekte yarar var. Günümüzde ‘kader’ olarak nitelendirdiğimiz kavram, tüm hadiselerin yaşanmadan önce ve değişmeyecek biçimde Allah (c.c) aracılığıyla düzenlendiğine inanılan ve bilinen bir takdirdir. Kaderin hükmünü veren ise yalnızca Allahtır. Allah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, fakat zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş ‘İnsanın tercihiyle’ birlikte şekillenir.

Dini ölçütlere göre eş seçiminde nelere dikkat edilmeli?İLİŞKİLİ HABERDini ölçütlere göre eş seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Evlilikte eş seçimi

Eş tercihine yönelik önünüzde birkaç tane isim varsa ve bu isimlerden örneğin güzel ahlaklı olanı veya parası çok olanı tercih edecek olursanız, sizin kaderinizdeki kişide o kişi olacaktır. Eş adayı olarak hayatınızı alacağınız bireyi kendiniz tercih ettiğinizden dolayı sorumluluğu da size ait olmuş olacaktır. Hayırlı birisini tercih etmek veya öncelik vermek kaderinizi güzelleştirirken, kötü ve size zarar verecek insanı tercih etmekte kaderinizin negatif yönde şekillendirmenize neden olmaktadır.

Dolayısıyla kişi kendi kaderinden mesuldür. Evlilikte eş seçimi yaparken dini inancımızdaki kriterlere göre ve anne babanın rızasını alan bir kişiyi aday belirlemek sizin için en doğrusu olacaktır.

EVLİLİK VE KADER NEDİR? EVLİLİKTE KADER İLİŞKİSİ…

Evleneceğimiz kişi belli mi

Bekar kimselerin kendileri için seçecekleri eş adayının aslında kaderinde yazılı olan kişi ile mi yoksa birinin şahsi tercihiyle mi alakalı olduğu birden fazla birinin kafasındaki soru işaretlerindendir. Günlük yaşamda da olduğu gibi evliliğinde kader üzerine kurulu olduğunu, fakat birinin tercihi ile kaderini şekillendirebileceği biliniyor.

Buradan çıkaracağımız sonuç ise, karşınıza ne kadar kötü insanlar çıkarsa çıksın bunu yalnızca Allah’tan dileyerek o kişinden korunmak ve yaşamında yer edinmemesini istemek ile kader değişebilir. Tıpkı “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.”(bk. Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63) hadis-i şerifinden yola çıkılarak Müslüman bireylerin akıllarında şöyle bir soru işareti kalabilir; ”Herkesin ömrü belliyse sadaka nasıl ömrü uzatabilir?”

Allah (c.c) kulları için belirli bir ömür ihsan eder ve isterse verilen bu sadakaya karşılık bundan öncekilerde belirlediği ömrü uzatmaya vesile eder. Dolayısıyla ömrü uzatan sadaka değil yalnızca Allahtır, buradaki sadakanın işlevi ise yalnızca bir vesiledir.

Evlilik ve kader ilişkisi de tıpkı böyledir. Edilen içten ve içten dualar aracılığıyla birinin kaderi değişebilir. Değişmeyen bireylerde ise Allah (c.c) bu durumu bir imtihan olarak kuluna sunabilir.

Allah (c.c)’un kulunun duasının karşılığını dünya çapında değilde ahirette görmesini de sağlayabilir. Bu nedenle evliliğinde kulun imtihanı olabileceği unutulmamalıdır.

DUA ETMEK KADERİ DEĞİŞTİRİR Mİ? DUANIN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ…

Dinimizde boşanmanın yeri! Boşanmak günah mı? İslamiyette boşanmanın hükmüİLİŞKİLİ HABERDinimizde boşanmanın yeri! Boşanmak günah mı? İslamiyette boşanmanın hükmü

”Dua, o ibadetin (özüdür) ta kendisidir.” hadis-i şerifinden anlaşılacağı üzere ibadetin aslı duada gizlidir. Rahmet kapılarının açıldığı dua vaktinde, Allah (c.c)’ya korku ve ümit içinde içten bir biçimde yalvararak dua etmek en güzelidir. Kuran-ı Kerim’in birden fazla yerinde geçen ‘dua’ ibadetinin önemine Furkan Suresi’nin 77. ayetindeşöyle değiniliyor:

”De ki: ”Sizin duanız olmasaydı, Rabbim size ne diye değer versin?”

Allah (c.c), ısrarla kullarının hatalarından dönüp cehennemliklerden olmamaları için rahmet kapısının açık olduğunu belirtmiştir. Dinimize göre günah işlemenin yaratılış gereği olduğu kabul edilmiş ve bundan korunmak için bazı yolların izlenmesi gerektiğine Kuran-ı Kerimde ve hadis-i şeriflerde yer verilmiştir.

“Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.” (Müslim, Tevbe, 9, 10, 11)

“De ki: “Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah dilerse bütün günahları mağfiret eder. Çünkü O, çok affedicidir, merhamet ve ihsanı fazladır.” (Zümer, 39/53)

KADERİ DEĞİŞTİRMEK BİZİM ELİMİZDE Mİ?

Dua etmek kaderi değiştirir mi

Alın yazısı şeklinde de kullanılan ‘Kader’ kavramı, imanın şartlarından biri olup Allah (c.c)’un olmuş ve olacak her şeyi bilmesi olarak tanımlanır. Bu anlamda bakıldığı zaman birinin kaderi belli ise dua etmenin ne gibi bir tesirinin olup olmadığı düşünülebilir. ‘Benim kaderim zaten belli dua etmek neyi değiştirebilir?’ tarzındaki akla oturmayan soru cümleleri şeytanın vesvesesi olabilir. Peygamber Efendimiz (SAV), bu konu ile ilgili şöyle buyuruyor:

”Kaderden sakınmak kaderi defetmez. Lakin salihlerin duası, nüzul etmiş ve edecek olan elem ve musibeti defetmeye ve kaldırmaya medar olur. İş böyle olunca ey Allah (c.c)’un kulları, dua ediniz.” (Tirmizi, Deavat, 101; İbn Hanbel, Müsned, V/224)

Buradan da anlaşıldığı gibi kadere iman etmek dua etmeye engel değildir. Çünkü dua etmekte kaderin bir parçasıdır, duanın yol açtığu musibetin kalkması da kaderin sonucudur.

Hastane Bilgisi

Sitede yer alan makaleler bilgilendirme amaçlı olup, Web sitemiz hiçbir hastane veya sağlık kuruluşuna bağlı değildir. Hastanebilgisi.com' ait içerikler asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. İlgili bir durumda mutlaka hekimize başvurunuz. Reklam ve işbirliği taleplerinizi isterseniz melisdurak6@gmail.com adresinden iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gaziantep escort