Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?
Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?
Mevsim geçişleri ve kış denince akla ilk gelen ıhlamur çayı, ile ilgili araştırma konusu olanları siz değerli okurlarımız için araştırmaya koyulduk. İçeriğinde lif ve bolca vitamin içerdiğinden hem boğazları hem de sindirimi temizlemede bi hayli etkilidir. Uzmanların da çok fazla tüketilmesini tavsiye ettiği ıhlamur, yalnızca kışın değil yazın da tercih edilmeli. Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?
Ebegümeci ailesine ait olan ıhlamur, ağaç be çalı şeklinde bulunur. Kış aylarında yaprak döken bu ağaçlarda açan ıhlamur yaprağı ve çiçeği dilimli görünüşü ile dikkat çeker. Ağaçtaki çiçeklerin sayısı 35’i bulduğu bilgisi yer alıyor. Verimli ve kireçli topraklarda yetişen ağaçlar tabansuyu yüksek miktarda olan yerleri sever. Sürüngelerin yaşamayı sevdiği ağaç Orta Avrupa’da özellikle köylerinde yüzseneler boyu kullanıldı. Özellikle genç kızlar ıhlamurla hem cilt bakımlarını yaparlar hem de taç yapar. Bazı topraklarda ıhlamur ağaçlarına aşırı önem verdiklerinden kimsenin zarar vermesini istemezler. Güzel kokusu aracılığıyla kozmetik sanayisinde de ham maddedir. Ağacının odunları kaliteli olduğundan özellikle müzik cihazlarınin yapımında tercih edilir.
Alternatif tıpta çok fazla tüketilen bitkisel ilaçların başında gelen ıhlamur, içerdiği yatıştırıcılar aracılığıyla sinir hücrelerinin deforme olmasını önüne geçer.
Hem üst solunum yolları hastalıkları sırasında yaşanan boğaz tahribatını önüne geçer hem de ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azaltır.
IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?
– Kronik uykusuzluk yaşayanlar genelde ertesi gün yorgun ve stresli olurlar. Belli bir süre devam eden bu hastalık için en ideal doğal ilaçlardan biri ıhlamurdur. Melatonin etkisi olan ıhlamuru uyumadan bir saat önce bitirildiğinde bir haftada uyku sorununi yok eder.
- Mevsim geçişlerinde ayyuka çıkan virüs ve bakterilerin artmasını önlemek için ıhlamur birebir fayda sağlar. Bağışıklık sistemini yenileyen ve hücrelerin koruyan ıhlamur, vücudun direncini artırır.
– Tanen ve oksidatif içerdiğinden kuvvetli bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında bağışıklığı temizleyip hastalıklara karşı direnci yükseltir.
- Sindirimdeki atık gıdaların toksilenmesini önleyerek vücuttan atar. Mide asidini düzenler. Özellikle hazımsızlık ve kusma gibi sorunlara iyi gelir.
– Bağırsakları temizlediğinden ciddi hastalık olan iltihaplanmasını önüne geçer. Bunun bunun yanında kabızlık gibi tuvalet problemlerinin yaşanmasının önüne geçer.
- Vücuttaki ödemler arada bir el ve ayaklarda şişkinlik yapar. Bu da birinin uzun süre aynı pozisyonda kalmasından kaynaklanır. Ağrılara neden olan bu şişkinlikler için bir kova sıcak suya 500 gram ıhlamur ve kuru nane atıp ayaklarınızı koyarak bir saat bu biçimde kalmanız neticesinde hem ağrının hem de şişkinliğin dindiğini görmüş olursunuz.
– Karaciğer ve safra kesesini toksinlerden arındırmada etkili bir doğal bitkidir. Vücudun en mühim organlarından birisi olan karaciğer uzun süre toksinlere maruz kaldığında ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle kolesterolün yükselmesi ve cilt hastalıklarına zemin hazırlar. Bundan dolayı uzman kişiler düzenli ıhlamur tüketilmesini tavsiye eder.
- Sıcak bitirildiğinde vücut ısısını artırarak terlemeyle bile toksin atar. Ayrıca kuvvetli bir idrar söktürücüdür. Bundan dolayı mesane de taş ve kum oluşumun önüne geçer.
– Hazırlanan ıhlamur suyu göz hastalılarına da iyi gelir. Enfeksiyon önleyici olan ıhlamur suyuyla göz çevresi temizlendiğinde hem burada bakteri birikmesini önler. Hem de göz etrafındaki kırışıklığı azaltır.
- Tonik gibi kullanılabilen ıhlamur cilt lekelerini yok eder. Günde iki defa düzenli cilde uygulandığında bir aya gözle görülür bir sonuca şahit olursunuz.
IHLAMUR ÇAYI NASIL YAPILIR?
Grip ve nezle gibi hastalıkları önlemek için iki tane kurumuş elma bir tane çubuk tarçın, bir çay kaşığı zencefil, bir yemek kaşığı limon ve 20 gram kuru ıhlamuru 5 dakika ocakta kaynatın sonra alıp süzerek için.
IHLAMURUN ZARARLARI NELERDİR?
– Hamile ve yeni doğum yapmış kadınlar tüketmeden bir uzmana başvurmalı.
– Günde 3 bardak geçilmemeli aksi halde ishale ve aşırı sıvı kaybına neden olmaktadır.
– Kanı sıvılaştırarak basıncını yükseltebilir. Bundan dolayı sınırlı tüketilmeli.
– Bir kere kaynatılıp tüketilmeli ikinci kaynama yapılmamalı.